La vall del riu Girona: Aigua, terra i societat

Portada
Universidad de Alicante, 2 feb. 2020 - 210 páginas

A través d’un recorregut –rigorós i sentimental alhora– per la vall del riu Girona, el llibre pretén mostrar el que va significar el canvi de l’agricultura de secà a la de regadiu als inicis del segle xx, en substituir el conreu de la vinya, devastada per la plaga de fil·loxera, pels cítrics. Això fou possible per l’aflorament de la cava del Ràfol i l’ús del cabal de la Bolata per a irrigar la totalitat dels termes municipals dels pobles que integren la vall, amb l’ajuda de les nombroses caves que solquen la planura i els motors de reg, primer amb màquines de gasogen i vapor i ara de gasoil i electricitat.

El llibre també inclou les característiques químiques de sòls i aigües, així com una visita pels antics motors de reg i una breu descripció de les màquines que allotgen.


 

Comentarios de usuarios - Escribir una reseña

No hemos encontrado ninguna reseña en los sitios habituales.

Páginas seleccionadas

Índice

UN ESPAI DE REGADIU TRADICIONAL
13
EL MEDI NATURAL DE LA VALL I EL RIU GIRONA
19
GEOLOGIA HIDROLOGIA I SÒLS DE LA VALL
25
EL PARE CALVO I LA VALL DEL RIU GIRONA CENT ONZE ANYS DESPRÉS
65
MINES I CAVES
87
AIGUA I SOCIETAT LES COMUNITATS DE REGANTS
109
COMENTARIS DALGUNS VISITANTS DE LA VALL DEL RIU GIRONA
145
UN PASSEIG PELS ANTICS MOTORS DE REG
163
BIBLIOGRAFIA
181
DOCUMENTS
185
Página de créditos

Términos y frases comunes

Sobre el autor (2020)

Fernando Sendra Bañuls (Pego, 1951) és químic, doctor per la Universitat d’Alacant, i ha sigut professor a l’institut Chabàs de Dénia i a la Universitat Politècnica de València. Entre els seus treballs relacionats amb aquest sobre el riu Girona hi ha Els pous de reg de Pego i les seues aigües (amb J. M. Almela), Els molins hidràulics de la Marina Alta (amb J. Ivars) i El conreu de l’arròs a Pego. (Pego, 1951) és químic, doctor per la Universitat d’Alacant, i ha sigut professor a l’institut Chabàs de Dénia i a la Universitat Politècnica de València. Entre els seus treballs relacionats amb aquest sobre el riu Girona hi ha Els pous de reg de Pego i les seues aigües (amb J. M. Almela), Els molins hidràulics de la Marina Alta (amb J. Ivars) i El conreu de l’arròs a Pego.

Información bibliográfica