Conflicte lingüístic valencià: El País Valencià a l'eix mediterrani

Portada
Universidad de Alicante, 23 oct. 2017 - 188 páginas

 Rafael Lluís Ninyoles (València, 1943) fou un dels membres capdavanters d’aquella «minoria activa» de la València dels seixanta que amb els anys ha desplegat una vigorosa obra en l’ampli camp de la sociologia. Ha publicat llibres que han esdevingut obres de referència obligada i ha dirigit una remarcable quantitat de recerques professionals com a membre de l’Institut Valencià d’Investigació Social.

En la línia de recuperar autors clàssics valencians o que tracten temes referits al País Valencià, la Biblioteca Germán Bernácer d’Estudis Econòmics, Polítics i Socials incorpora ara dues obres de referència del sociòleg Rafael Ninyoles: Conflicte lingüístic valencià i El País Valencià a l’eix mediterrani, amb pròleg de Toni Mollà.

Conflicte lingüístic valencià (1969) és el primer llibre de Ninyoles sobre el comportament dels grups lingüístics –és a dir, de l’anàlisi de l’ús (i l’abandó) lingüístic com a vincle social– i va inaugurar en el nostre context cultural les investigacions sobre la societat de l’època. Allunyat sempre de la literatura ideològica i del to doctrinari, Ninyoles va incorporar la sociologia i la psicologia social com a referents de la investigació social. El País Valencià a l’eix mediterrani (1992) és, finalment, una interpretació del país d’acord amb dades d’ordre econòmic, social i cultural, que avalen la idea segons la qual “l’espai valencià-català no és una hipòtesi, sinó un àmbit de constatació empírica, des de distints aspectes culturals”. Vista en conjunt, l’obra publicada i coneguda de Ninyoles representa, per a unes quantes generacions d’investigadors socials, valencians i no valencians, un autèntic paradigma de referència inexcusable.

 

Comentarios de usuarios - Escribir una reseña

No hemos encontrado ninguna reseña en los sitios habituales.

Páginas seleccionadas

Índice

Pròleg de Toni Mollà a aquesta edició
9
Pròleg de Francesc Vallverdú
19
Reconeixements
25
El conflicte lingüístic
43
Pressions i tipus de resposta
59
Aventures de la normalització lingüística
71
un excursus
93
Recapitulació Una falsa estratègia
99
Un cop dull a la situació
113
Cultura economia i territori
119
Lespai valenciàcatalà i larc mediterrani
135
la població
155
Per a què volem larc mediterrani?
165
Territori i mosaic cultural
169
València
181
Página de créditos

Pròleg de Vicent Ventura a la 2a edició
107

Términos y frases comunes

Información bibliográfica